Friday, July 12, 2013

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum everyone,

As we know, semalam 11 July dah keluar result UPU for lepasan STPM dan setaraf untuk kemasukan 2013/2014 kan.And I was kinda like takde lah excited sangat pagi tu sebab ada driving class.And yesterday was the worst driving class ever hmm :(.Tak tau kenapa semalam nervous gila masa bawak kereta terbehenti lah and macam2 stupid stuff yg aku buat :(.Btw, doakan jpj test Shera nanti tau.Semoga Shera dapat bawak kereta dgn tenang dan lulus dgn jayanya :).Amin


So sambung ceritu pasal UPU.Result keluar pukol 12, tapi propa je semua tu macam biasa lah -..- Bila buka internet lain busy gila tak boleh langsung nak klik zzz.Nasib baik pukol 12 tepat je aku dah hantar msg ke 15888 hehe *eksaited sangat iolls :p* Berdebar jantung I tunggu, 12.30 baru reply.Rasa nak jerit gila kuat bila bukak je msg, dapat UPM kos Sains bahan, omg dapat RU :O.The most excited part bila dia bagitahu 'anda juga ditawarkan ke USM kos Sains gunaan, Kimia industri' :).I was really gratefull sangat, jerit2 sampai peluk my sister kuat2.Because kos dekat USM tu my first choice :D


malas nak edit -.-

Tak sangka dapat.But I know everything was planned by him smoothly :).Alhamdulillah thank you Allah.I was really  happy because me so dissapointed with my spm result 2 years ago *kengkonon ni tebus balik lah gituw :p* I were mrsm student before, so everyone pon mestilah target nak dapat straight A's kan.Sekali bila keluar result nak menangis tak berlagu rasanya :(.So at last masuklah matriks sebab tu je choice, better tahan upu dapat diploma sains, uitm kula pilah -.-


Mula-mula memang rasa terkilan, jeles, semua adalah tengok membe2 dpat PASUM,INTEC,fly oversea and etc..Tapi nak buat cemana dah bukan rezeki.Even hati tak berapa rela masuk matriks, but terpaksa relakan jugak.You know what dulu masa sekolah aku nak sangat jadi Doktor hihi.Tapi since masuk matriks lah aku sedar yg I'm more to chemistry.And I also realize that biology hate me so much wakaka.So goodbye medic, aku tak layak utk that thoughest kos.Hahaha.Right now i really love chemistry.So I'v decide to go to USM penang :).Sebab kos dekat upm tu tak minat sangat lol.


USM :)
Rezeki di tangan Allah kan.Kita hanya mampu berusaha dan berdoa dan segala -galanya terletak di tangan Nya.Yang penting jangan putus harapan utk berdoa.So to those adik kat luar sana jangan takut nak masuk matriks sebab peluang sama je nanti nak masuk degree.Siapa cakap kalau masuk matriks susah nak masuk u??Not really because rasanya satu kelas Shera semua dapat sambung degree Alhamdulillah.Rezeki ada di mana-mana kan.Thank you Allah for your better plan :)

Doakan Shera untuk degree nanti.Daftar on 1 september 2013.So i will stay in penang for 3 years after this lol :D.Tengs for reading.Bye and Assalamualaikum.

Tuesday, July 9, 2013

KUMENGHARAPKAN RAMADHAN KALI INI PENUH MAKNA :')

Asssalamualikum muslimin dan muslimat :'),

Amboi tajuk nak catchy sangat kan wahaha.Lama tak update kan ceh padahal baru seminggu lol.Jadi memandangkan kita dah menjengah ke bulan Ramadahn,so Shera pon nak buat special post lah for this up coming Ramadhan kan :')


Puasa tahun ni special sikit bagi aku sebab dapat puasa sebulan penuh dekat rumah wehoo :D.Excited sangat iollss :* Sebab selama 6 tahun sebelum ni puasa dekat hostel n kolej.Lagi 3 or 4 hari nak Raya baru balik rumah :'(.But this year no more, setiap hari kat rumah yeayy :D

Nak share siket lah pengalamn puasa di hostel n matrix :')
Aku boarding school since dari form 1 sampai form 5 you know kahkah.Jadi setiap kali puasa je mesti takda dekat rumah.Suasana puasa dekat hostel dgn dekat rumah totally different lah.Since aku ada 2 sekolah menengah so nak cerita sikit lah macam mana Ramadhan di sana ihiks :*

Form 1 sampai form 3 aku sekolah dekat MRSM Kuala Klawang.Memandangkan ibu takda jadi boleh dikira berapa kali je aku bangun sahur hahaha.Padahal sahur is a sunnah right --'.Mase form 1 je aku excited siket pergi lah sahur dgn roomate  tu pon berapa kali je.Lepas tu jgn harap, malas nak tukar baju, sarung tudung, sarung stokin semua.Jadi aku pon teruskan niat tidur tanpa bersahur -..- .Lagi pon dewan makan tu masak tak sedap kahkah.Bukak puasa pulak best siket sebab buka ikot kelas :').Lepas tu yg bestnya dekat KK makan berhidang *utk bulan puasa jelah* Siapa ahli kelas yg sampai awal kene pergi ambik bekas makanan n air yg dah siap disediakan utk kelas masing2.So kalau kau datang lambat pon takda hal lah sebab dah ada orang amek kan n memang cukup2 utk ahli kelas hihihi.Rindu sangat lagi2 bila time iftar ada cikgu semua.Bila iftar mesti ikot homeroom lepas tu ada menu istemewa :'(.I really miss all those moment :'(

dewan selera mrsmkk-hasil ehsan  en.google

Then bila form 4 n form 5 aku sekolah dekat MRSM Terendak.Kat sini lagi best sebab aku dah senior mwehehe.Macam biasa bangun sahur 2 or 3 kali je.Tu pon bila menu sahur lauk ayam kahkahkah.Tapi kat sini buka puasa dia tak berapa best.Sebab kau kena amek sendiri dekat kaunter zzzz.Kena beratur pulak, lepastu kalau kau lambat takde lauk lah gamaknyee.Sebab diorang tu suka masak siket, macam tak tau pulak berapa jumlah student -..- Rindu sangat nak buka dgn rumet terutamanya bila hari ahad lepas balik rumah *2 hari je pon buka kat rumah*.Semua orang bawak lauk n kuih dari rumah pastu buka sesama :') Diorang semua bawak lauk sesedap lagi sedap dari dewan makan wakaka.Padahal mana boleh buka puasa dalam bilek, wajib turun!Tapi biasa lah senior form 5 kan hehehe.Rindu jugak nak pergi bazar kecil- kecilan dekat sebelah PUM tu lepas balek prep :'( .Yang bagusnya dekat hostel ni tak pernah miss solat trawih, wajib turun surau kan setiap hari :')

Bila dekat matriks lebih kurang je macam sekolah cuma lagi bebas.Tapi dekat matriks aku rajen woii bangun sahur wewuu.Semua sebab rumet aku yg sanagt rajin bersahur.Tapi sahur kitorang makan roti n minum air milo tak pon makan maggi je tsk tsk *lap hingus* Okey lettuw lagi pon aku takda selera lah pepagi nak makan nasi.Dekat rumah sebab ibu pakas je hehe.Lepastu kalu petang tak sabar sangat nak tunggu habis kelas dalam pukol 4 o 5 lah sebab nak pergi bazar Ramadhan hehehe.Kalau kuliah sampai pukol 5 tu memang tak senang duduk lah ceritanya dah kecoh planning dengn Anis n Faz nak makan apa hari tu wakaka.Banyak jugak gerai bukak dekat matrix iolls and sedap2 jugak menu dia mwehehe :3.Tapi buka puasa tetap dekat bilek lah dgn rumet, no more buka ramai2 dekat dewan makan mcm zaman sekolah.Kengkadang buka reramai dgn arasmate lepastu solat jemaah terus :').Ouhh rindu woii :'(

                      
                                                             terawih at kmns :)

So these year no more semua tu.Gonna miss all of that memories dengan kengkawan.6 tahun woi puasa dgn kengkawan hmm rindunyaa.Setiap hari makan masakan ibu jelah :').Takpe lagi sedap drpd dewan makan n bazar ramadhan kolej tu wahaha.

Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun sebelumnya.Diharapkan agar kita dapat mengisi Ramadhan ini dengan amalan dan ibadah yg sempurna.Semoga kita dapat berjumpa dgn lailatul qadar juga.InsyaAllah.Maaf zahir dan batin atas segala salah dan silap :')