Tuesday, July 9, 2013

KUMENGHARAPKAN RAMADHAN KALI INI PENUH MAKNA :')

Asssalamualikum muslimin dan muslimat :'),

Amboi tajuk nak catchy sangat kan wahaha.Lama tak update kan ceh padahal baru seminggu lol.Jadi memandangkan kita dah menjengah ke bulan Ramadahn,so Shera pon nak buat special post lah for this up coming Ramadhan kan :')


Puasa tahun ni special sikit bagi aku sebab dapat puasa sebulan penuh dekat rumah wehoo :D.Excited sangat iollss :* Sebab selama 6 tahun sebelum ni puasa dekat hostel n kolej.Lagi 3 or 4 hari nak Raya baru balik rumah :'(.But this year no more, setiap hari kat rumah yeayy :D

Nak share siket lah pengalamn puasa di hostel n matrix :')
Aku boarding school since dari form 1 sampai form 5 you know kahkah.Jadi setiap kali puasa je mesti takda dekat rumah.Suasana puasa dekat hostel dgn dekat rumah totally different lah.Since aku ada 2 sekolah menengah so nak cerita sikit lah macam mana Ramadhan di sana ihiks :*

Form 1 sampai form 3 aku sekolah dekat MRSM Kuala Klawang.Memandangkan ibu takda jadi boleh dikira berapa kali je aku bangun sahur hahaha.Padahal sahur is a sunnah right --'.Mase form 1 je aku excited siket pergi lah sahur dgn roomate  tu pon berapa kali je.Lepas tu jgn harap, malas nak tukar baju, sarung tudung, sarung stokin semua.Jadi aku pon teruskan niat tidur tanpa bersahur -..- .Lagi pon dewan makan tu masak tak sedap kahkah.Bukak puasa pulak best siket sebab buka ikot kelas :').Lepas tu yg bestnya dekat KK makan berhidang *utk bulan puasa jelah* Siapa ahli kelas yg sampai awal kene pergi ambik bekas makanan n air yg dah siap disediakan utk kelas masing2.So kalau kau datang lambat pon takda hal lah sebab dah ada orang amek kan n memang cukup2 utk ahli kelas hihihi.Rindu sangat lagi2 bila time iftar ada cikgu semua.Bila iftar mesti ikot homeroom lepas tu ada menu istemewa :'(.I really miss all those moment :'(

dewan selera mrsmkk-hasil ehsan  en.google

Then bila form 4 n form 5 aku sekolah dekat MRSM Terendak.Kat sini lagi best sebab aku dah senior mwehehe.Macam biasa bangun sahur 2 or 3 kali je.Tu pon bila menu sahur lauk ayam kahkahkah.Tapi kat sini buka puasa dia tak berapa best.Sebab kau kena amek sendiri dekat kaunter zzzz.Kena beratur pulak, lepastu kalau kau lambat takde lauk lah gamaknyee.Sebab diorang tu suka masak siket, macam tak tau pulak berapa jumlah student -..- Rindu sangat nak buka dgn rumet terutamanya bila hari ahad lepas balik rumah *2 hari je pon buka kat rumah*.Semua orang bawak lauk n kuih dari rumah pastu buka sesama :') Diorang semua bawak lauk sesedap lagi sedap dari dewan makan wakaka.Padahal mana boleh buka puasa dalam bilek, wajib turun!Tapi biasa lah senior form 5 kan hehehe.Rindu jugak nak pergi bazar kecil- kecilan dekat sebelah PUM tu lepas balek prep :'( .Yang bagusnya dekat hostel ni tak pernah miss solat trawih, wajib turun surau kan setiap hari :')

Bila dekat matriks lebih kurang je macam sekolah cuma lagi bebas.Tapi dekat matriks aku rajen woii bangun sahur wewuu.Semua sebab rumet aku yg sanagt rajin bersahur.Tapi sahur kitorang makan roti n minum air milo tak pon makan maggi je tsk tsk *lap hingus* Okey lettuw lagi pon aku takda selera lah pepagi nak makan nasi.Dekat rumah sebab ibu pakas je hehe.Lepastu kalu petang tak sabar sangat nak tunggu habis kelas dalam pukol 4 o 5 lah sebab nak pergi bazar Ramadhan hehehe.Kalau kuliah sampai pukol 5 tu memang tak senang duduk lah ceritanya dah kecoh planning dengn Anis n Faz nak makan apa hari tu wakaka.Banyak jugak gerai bukak dekat matrix iolls and sedap2 jugak menu dia mwehehe :3.Tapi buka puasa tetap dekat bilek lah dgn rumet, no more buka ramai2 dekat dewan makan mcm zaman sekolah.Kengkadang buka reramai dgn arasmate lepastu solat jemaah terus :').Ouhh rindu woii :'(

                      
                                                             terawih at kmns :)

So these year no more semua tu.Gonna miss all of that memories dengan kengkawan.6 tahun woi puasa dgn kengkawan hmm rindunyaa.Setiap hari makan masakan ibu jelah :').Takpe lagi sedap drpd dewan makan n bazar ramadhan kolej tu wahaha.

Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun sebelumnya.Diharapkan agar kita dapat mengisi Ramadhan ini dengan amalan dan ibadah yg sempurna.Semoga kita dapat berjumpa dgn lailatul qadar juga.InsyaAllah.Maaf zahir dan batin atas segala salah dan silap :')

No comments:

Post a Comment